Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
De giftige productiviteitsmethodes
0
Health & happiness Interviews, verhalen & columns

De giftige productiviteitsmethodes

Column: De giftige productiviteitsmethodes

Wist je dat het woord burn-out pas sinds een aantal jaren gebruikt wordt? De vorige generaties waren er niet bekend mee en ervaarden niets wat te maken had met een burn-out. Geen hoge werkdruk, geen depressie of andere klachten die veroorzaakt werden door hun werk. Maar wat is nou de reden dat wij wél zitten met deze verschijnselen? En waarom hadden onze voorouders hier nooit last van? Zijn Millennials een luie generatie of staan we nou écht onder een mega werkdruk?

Hoe is 2025 voor jou?✨ Ontdek het nieuwste boek van spiritueel uitgeverij AnkhHermes: Antwoorden uit het Universum.

We kennen het inmiddels heel goed. De werkdagen vliegen voorbij en de weekenden gaan nóg sneller. De weekenden staan vaak ook in het teken van ‘ontstressen’. Want de drukte van de afgelopen week moet je eerst nog even uitwerken. Twee dagen zijn echter niet voldoende om de fysieke en mentale last van onze schouders te halen. Uiteindelijk voelen we ons altijd druk. Ook in de weekenden.

Als we niet letterlijk druk zijn, zijn we wel druk in ons hoofd. Overdenken, stressen en piekeren. Dat is het leven van onze generatie.

Gemiddeld heeft zo’n één op de drie werknemers last van werkdruk. En een te hoge werkdruk leidt tot werkstress, wat weer effect heeft op jouw gezondheid.

Wat doen wij anders dan onze voorouders en waarom ervaren wij zulke nadelen van een 40-urige werkweek?

Zinvol werk

Tegenwoordig willen we alles gelijk goed doen en moet alles wat we doen ook zinvol zijn. Daarom is het niet zo gek dat het merendeel van onze generatie last heeft van perfectionisme. Je ervaart een extreme werkdruk als je zo perfect mogelijk wilt zijn. En dat brengt weer andere stressfactoren met zich mee.

We hebben niet geleerd dat plezier hebben ook productiviteit is. En dat heeft ons veranderd in mensen die denken dat onze waarde afhangt van onze productiviteit.

Wat is werkdruk?

Werkdruk ontstaat wanneer de balans tussen de werkbelasting en de belastbaarheid van de werknemer verstoord wordt. Een te hoge werkdruk zorgt ervoor dat je werkstress krijgt en hoe leuk je je werk ook vindt, je uiteindelijk kan uitvallen door een burn-out.

Dat de medewerkers werkdruk ervaren heeft gevolgen op de verschillende facetten in een organisatie. Want als jij als medewerker meer doet dan er van je gevraagd wordt en jouw productiviteit on top moet zijn, brengt dit heel veel voordelen met zich mee voor jouw leidinggevende. Daarom lezen we overal tips over hoe je je productiviteit kan verhogen en zinvol te werk kan gaan en proberen bedrijven slimme systemen te bedenken die uiteindelijk minder tijd kosten.

Er is ons sinds kleins af aan geleerd dat productiviteit een constante rat race moet zijn. Als kind moesten we spelen met spelletjes die ons ook iets konden leren en moesten we een carrière pad kiezen die voordelen met zich meebracht voor onze toekomst. We hebben niet geleerd dat plezier hebben ook productiviteit is.

En dat heeft ons veranderd in mensen die denken dat onze waarde afhangt van onze productiviteit.

De giftige methodes

Het streven naar productiviteit heeft ervoor gezorgd dat wij als Millennials verschillende methodes hebben bedacht om onze productiviteit alsmaar te vergroten. Slimme systemen en methodes moeten ervoor zorgen dat wij sneller en effectiever werken en dat we allemaal veranderen in een productiviteitsmonster. Een medewerker heeft tegenwoordig niet één of twee hoofdtaken, maar moet altijd meedraaien met de andere facetten binnen een bedrijf. Hoe sneller je werkt, hoe meer je kan betekenen voor het bedrijf. Want dan draag je bij aan een snelle groei.

En alles moet snel, snel, snel gaan.

Tijd om de werkdruk te verminderen

Een hoge productiviteitsscore zorgt ervoor dat je een mega werkdruk ervaart. Snelheid speelt een grote rol en je voelt je constant bekeken op je functioneren. Een stapje terug doen is daarom geen slecht idee. Werk je in een organisatie wat ervoor zorgt dat jij werkstress ervaart, maak dit probleem duidelijk bij je werkgever. Op het moment dat jij aangeeft dat je een stapje terug wilt doen, bespaar je een heleboel stress voor jezelf en stel je niemand teleur.

En ik weet het, het kan voelen als falen als je dit aangeeft.

Ons brein heeft namelijk geleerd dat we alleen maar vooruit moeten streven en dat remmen niet mag. Soms moet je toch wel even stilstaan om daarna op een gezonde manier te kunnen (door)groeien. Want als jij onder een mega werkstress leidt, heeft op den duur niemand hier wat aan. Vooral jij zelf niet.

Tips voor een gezonde werkdruk

  1. Creëer herstelmomenten – Als je een drukke periode of deadline achter de rug hebt, gun jezelf daarna een rustigere periode waarin je kan herstellen.
  2. Zorg voor duidelijke taakomschrijvingen – Indien je in dienst bent bij een werkgever, vraag om duidelijkere taakomschrijvingen zodat je niet te veel werk gaat doen wat eigenlijk niet jouw verantwoordelijkheden zijn.
  3. Durf nee te zeggen – I know, dit is het moeilijkste. Maar als je weet dat hetgeen dat van jou gevraagd wordt jou te veel wordt is, durf het dan af te wijzen. Scheelt heel veel stress en zo stel je niemand teleur indien je het niet gaat redden.
  4. Je tijd indelen – Als je je tijd gaat indelen, zorg er dan voor dat je niet overdreven veel inplant. Het is jammer als je je taken niet afkrijgt omdat het teveel is, dan dat je het op een later moment uitvoert. Op die manier stel je niemand teleur met je deadlines.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.