Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Het verschil tussen intuïtie en voorgevoel
0
Bewustzijn Health & happiness

Het verschil tussen intuïtie en voorgevoel

Het verschil tussen intuïtie en voorgevoel

We kennen het allemaal wel, dat gevoel wanneer je in een bepaalde ruimte of op straat loopt en het ‘niet goed’ voelt. Je hebt geen specifieke reden, maar je voelt de drang om weg te gaan. Waar komt zo’n gevoel vandaan? En waarom voelen we bepaalde dingen op bepaalde momenten? In dit artikel leg ik je graag iets uit over het verschil tussen je intuïtie en je voorgevoel.

Hoe is 2025 voor jou?✨ Ontdek het nieuwste boek van spiritueel uitgeverij AnkhHermes: Antwoorden uit het Universum.

Een voorgevoel is een vaag gevoel van onrust in je lichaam. Soms is dit gevoel zo sterk, dat ik het niet durf te negeren. Ik begin dit onbestemde voorgevoel inmiddels steeds beter te herkennen. Het is een combinatie van angst en spanning. Ik weet dat er iets gaat gebeuren, maar in welke vorm precies is me vaak nog niet duidelijk. Pas achteraf begrijp ik waarom ik bepaalde dingen heb gevoeld en valt alles op zijn plek.

Ik merk dat intuïtie en voorgevoel vaak door elkaar gehaald wordt. Echter zijn het wel twee verschillende dingen. Daarnaast blijkt een voorgevoel moeilijk te herkennen omdat emoties en gevoelens op elkaar kunnen lijken.

In dit artikel kun je lezen wat het verschil is tussen een intuïtie en voorgevoel, hoe je een voorgevoel kunt herkennen en hoe je in contact kunt komen met je intuïtie.

Om te beginnen onderscheiden we het hoofd- en hartcentrum. Deze centra zijn beiden gekoppeld aan een element. Het hoofd, dus de plek waar ons intuïtie zich ontwikkelt, is gekoppeld aan het denkvermogen. Het hart is gekoppeld aan het voelen. Dit is waar onze gevoelens vandaan komen.

Kort samengevat;

  • Hoofd – intuïtie – denken
  • Hart – gevoel – voelen

Wat is intuïtie?

Intuïtie is vaak een plotselinge waarschuwing. Deze waarschuwing komt in een vorm van ingeving en speelt zich af in je hoofd. Het is het ‘onbewuste denken’, volgens Malcolm Gladwell in zijn boek Blink: The Power of Thinking without Thinking. Intuïtie is een vorm van automatische en onbewuste informatie verwerking. Als je heel intuïtief bent kun je soms dingen weten zonder dat je kunt uitleggen waarom. Achteraf kun je er vaak wel een logische verklaring aan koppelen.

Zo moest ik laatst toevallig aan een vriendin denken toen ik een leuke huurwoning voorbij zag komen. Ik wist niet waarom ik gelijk aan haar moest denken, want ik wist dat ze samenwoonde met haar vriend en een fijn huis had. Later kwam ik erachter dat haar relatie uit is en ze dringend op zoek was naar een woning. Toen bedacht ik mij: dat was dus de reden dat ik aan die vriendin moest denken bij het zien van de huurwoning. Dat is het moment geweest dat mijn intuïtie mij informatie gaf over de situatie van die ene vriendin.

Wat is een voorgevoel?

Dingen voorvoelen komt voor bij mensen die zeer intuïtief zijn. Je voelt ding aan zonder erover na te denken. Het is een soort innerlijk weten en een gekregen ingeving. Een voorgevoel kan daarom ook langer duren, terwijl een intuïtie zich kort en flitsend in je hoofd kan afspelen. Ik noem een voorgevoel soms ook wel langdurige buikpijn. Je voelt het gevoel heel sterk in je maag, waardoor je het bijna niet kan negeren.

Een voorgevoel is ook sterk in verband met onze collectief bewustzijn. Naast het bewustzijn van je eigen ik, is er ook een bewustzijn dat verbonden is met alles en iedereen om je heen. Dit is het collectief bewustzijn. Door deze verbinding staan we open voor alle bewuste en onbewuste signalen en informatie in onze omgeving waardoor je onbewust een voorgevoel kan ontwikkelen.

Het verschil tussen gevoel en emotie

Soms kan het herkennen van een voorgevoel lastig zijn, omdat je je gevoel en emotie niet van elkaar kunt onderscheiden. Echter is een gevoel wat dieper dan emoties. Een gevoel is stabieler en heeft vaak een functie. Het is als het ware een voor-gedachte. Een emotie is daarentegen iets wat je in het huidige moment ervaart. Ze zijn ook heftiger dan gevoelens. Emoties zijn een na-gedachte over wat je voelde. Bijvoorbeeld dat je jezelf verdrietig voelt na een bepaalde situatie.

Hoe ontstaat een voorgevoel?

Volgens Albert Einstein ontstaat een voorgevoel doordat we onbewust bepaalde informatie opnemen. Op basis van de ervaringen die we in het verleden hebben meegemaakt, maken we vervolgens een inschatting over de uitkomst van een beslissing. Dit proces verloopt onbewust, waardoor we vaak niet weten waar het gevoel op gebaseerd is. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het voorgevoel vaak sneller het antwoord weet dan ons brein.

Het verschil tussen een intuïtie en voorgevoel

Een intuïtie kun je dus ontwikkelen. Echter leiden intuïtieve ingevingen niet altijd tot de juiste beslissingen. Vooral als een gevoel van angst je overheerst, kan het allesbehalve helpend zijn. Het gevoel van angst kan je intuïtief nadenken belemmeren waardoor je niet tot het juiste antwoord kunt komen. Een intuïtie is dus een automatisch handeling van denken dat zich in je brein afspeelt.

Een voorgevoel komt voort uit je hart en heeft geen logische verklaring. Het geeft je informatie over de toekomst zodat jij richting kunt geven op het heden. Het is dus aan jou of je er wat mee doet. Je ervaart een voorgevoel meestal veel fysieker dan een reactie vanuit je intuïtie.

4 tips om in contact te komen met je intuïtie

Een intuïtie heeft iedereen, het moet alleen op de juiste manier ontwikkeld worden. Heb je het gevoel dat je je intuïtie een beetje kwijt bent? Probeer dan de volgende tips.

Train je aandacht

Om je energetisch bewustzijn te vergroten, moet je leren om je aandacht te vergroten. In een maatschappij waarin we continu afgeleid zijn door allerlei externe prikkels, kan dit niet altijd gemakkelijk zijn. De beste manier om je aandacht te trainen is door middel van meditatie.

Kijk naar je eigen gevoelens

Wanneer je op weg bent om te leren gebruikmaken van je intuïtie, is het belangrijk om te kijken of er geen belemmeringen in je lichaam zitten die jou kunnen weerhouden om te voelen. Als je veel emoties hebt die je hebt weggestopt kun je namelijk niet goed waarnemen. Het is daarom tijd voor een innerlijke schoonmaakbeurt. Kijk naar je eigen gevoelens en geef ze een dikke knuffel.

Eet intuïtief

Kijk naar kinderen. Die laten regels los en eten wanneer ze honger hebben of schuiven hun bord weg wanneer ze vol zitten. Ze staan feilloos in contact met hun buikgevoel en luisteren erg goed naar hun intuïtie.

Maak oogcontact

Door je te verbinden met anderen, verbind je je ook met jezelf. Maak oogcontact met de mensen om je heen en probeer hun emoties te voelen.

Wat doe je met deze gevoelens

Kijk dus goed vanuit welk gedeelte van je lichaam het gevoel voortkomt. Is het je hoofd (intuïtie) of hart (voorgevoel)? Als het een logische verklaring kan hebben, kan het een intuïtie zijn. Als het een onverklaarbaar verklaring heeft, kan het een voorbestemd voorgevoel kunnen zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.