Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Het wordt tijd voor ongelijke behandeling
1
Health & happiness Interviews, verhalen & columns

Het wordt tijd voor ongelijke behandeling

Column: Het wordt tijd voor ongelijke behandeling

We hebben een nieuwe redacteur bij VolleMaanKalender.nl: Monique Jansen, transformatie coach. In haar eerste artikel vraagt ze aandacht voor iets belangrijks: de ongelijke behandeling. Want daar is het nu tijd voor! Lees maar mee.

Hoe is 2025 voor jou?✨ Ontdek het nieuwste boek van spiritueel uitgeverij AnkhHermes: Antwoorden uit het Universum.

Tegenwoordig is het niet zo sjiek om uit te spreken dat mannen en vrouwen verschillend zijn. Daarom trap ik mijn eerste artikel voor VolleMaanKalender.nl af met een belangrijk onderwerp waar mijn inziens nog te weinig aandacht voor is.

Anno ’22 leven we in een wereld die ontworpen is door mannen en waar de mannelijke energie domineert. We leven naar de cyclus van de man die vierentwintig uur duurt en de volgende dag weer opnieuw begint. De cyclus van een vrouw duurt gemiddeld achtentwintig dagen.

De apparatuur waar wij gebruik van maken is vaak ontwikkeld door een man en getest op mannen. De man is de norm, de vrouw de afwijking. Wist je dat een TomTom beter luistert naar een mannenstem dan naar een vrouwenstem? Smartphones zijn vaak te groot voor de gemiddelde vrouwenhand. Autogordels passen niet goed vanwege onze borsten, wat direct de reden is voor zwaarder letsel tijdens een auto-ongeluk. Bij een kogelvrij vest is er geen rekening gehouden met de vormen van een vrouwenlichaam. Het uitgangspunt over de temperatuur op kantoor is de stofwisseling van een gemiddelde man. En de gemiddelde man is een blanke man rond de veertig jaar.

Er is meer, laten we het hebben over de gezondheidszorg. Medicijnen en behandelingen worden veelal getest op mannen, blanke mannen rond de veertig. Waarom? Het vrouwelijk lichaam is te ingewikkeld. De cyclus, de hormonen maken het moeilijk. Say what?!

Je zou denken dat we niet de helft van de bevolking uitsluiten, maar dat juist voor de wetenschap daar de uitdaging ligt. De praktijk is anders, waardoor er ongelooflijk veel vrouwen rondlopen met langdurige gezondheidsklachten die niet juist worden behandeld. Klachten worden vaak afgedaan met de overgang, burn-out en/of fybromyalgie. Of de conclusie ‘het zit tussen je oren’. Zoals hartklachten, denk aan hartfalen of een hartinfarct. Die worden bij vrouwen vaker gemist dan bij mannen. De symptomen zijn anders en vaak vager. Artsen schrijven hart gerelateerde klachten vaak toe aan de overgang. Besef je dat sommige vrouwen onnodig in de psychiatrie belanden en niet juist gediagnosticeerd worden. Dat komt doordat er onvoldoende kennis is over vrouwspecifieke ziektes en/of genderverschillen.

Gelukkig ontstaan er mooie initiatieven zoals @stichtingvoicesforwomen die zich inzetten voor genderspecifieke gezondheidszorg. Op hun website vind ik enkele schrikbarende statistieken die ik graag met jou deel;

  • 80 procent van alle patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten is vrouw;
  • Vrouwen hebben twee keer zo vaak een depressie;
  • 75 procent van alle patiënten met auto-immuun aandoeningen is vrouw;
  • Vrouwen hebben veel meer bijwerkingen na medicijngebruik.

Mannen en vrouwen zijn biologisch echt anders. Zelfs het brein van een vrouw is anders dan het mannenbrein. Het vrouwenbrein is kleiner maar vrouwen zijn niet minder intelligent.

Vrouwen hebben meer witte massa dan mannen. Volgens onderzoek zelfs 10 keer zoveel. Dit zorgt ervoor dat vrouwen een snellere en betere connectie hebben tussen de hersendelen en beide hersenhelften. Het vrouwenbrein heeft daarnaast een grotere frontale kwab. Ook de hippocampus is groter en werkt net iets anders dan bij mannen, goed voor leren en onthouden.

Er zijn meer verschillen. De retinacellen in de ooglenzen van vrouwen zijn anders dan bij de man. Concreet betekent dit dat mannen een andere focus hebben dan vrouwen.

Dit heeft impact op je blik en op hoe jij de wereld ziet.

Mannen hebben een weidse blik. Vroeger had dit als voordeel dat ze gevaar van ver aan zagen komen. Op die manier konden mannen goed jagen en hun ‘stam’ beschermen. De focus van vrouwen is juist heel erg gedetailleerd door de retinacellen die vrouwen in hun ooglenzen hebben. Hierdoor zullen zij de kleinste verschillen opmerken. Daarom ziet een moeder de verschillen in het gezicht van hun kindje, waardoor ze snel ziet wat haar kindje nodig heeft.

De focus van mannen is gelinkt aan het parasympatische zenuwstelsel. Dit kun je zien als het rempedaal en/of de acculader van het lichaam. Dit deel zorgt voor lichamelijke ontspanning. Bij vrouwen zijn de retinacellen juist gelinkt zijn aan het sympathische zenuwstelsel. Oftewel het gaspedaal van het lichaam, de actiestand. De stof die hierbij hoort is adrenaline. Je hartslag, bloeddruk en ademsnelheid stijgen en je lichaam verbruikt energie.

Een veelgehoorde opmerking van vrouwen is ‘ik sta altijd aan’. Je bent altijd bezig, alert en doet je best om niks te vergeten. Herken je dit? Daarom is het zo belangrijk om voldoende ontspantijd in te plannen en ook echt te nemen. Bij vrouwen gebeurt dit niet automatisch in ons lichaam. Je zult je hier bewust van moeten zijn.

Mannen hebben een ‘nothing box‘ in hun brein, zij kunnen zich volledig afsluiten, terugtrekken in die nothing box. Nu kan je die blik van je partner wanneer hij je aankijkt en zegt ‘sorry, zei je iets?’ waarschijnlijk beter plaatsen. Vrouwen hebben dat niet. Het vrouwenbrein kun je zien als een internetsnelweg die constant aan alle kanten ‘buzzt’, aangedreven door onze emoties. Dit is één van de redenen waarom vrouwen alles lijken te onthouden. Wanneer er iets plaatsvindt koppelen zij er een emotie aan, dé manier om een herinnering langdurig op te slaan in het brein.

Samengevat; mannen en vrouwen zijn (biologisch) verschillend. Desondanks leven we in een wereld naar de mannelijke cyclus. Anno 2022 is er onvoldoende kennis over het vrouwenlichaam. Het wordt tijd voor ongelijke behandeling, genderspecifieke zorg bij lichamelijke en psychische klachten. Of wat dacht je van persoonlijke ontwikkeling? Want wanneer mannen en vrouwen verschillend zijn hebben zij op dat gebied ook wat anders nodig.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.