Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Kaarsenmagie: Zelf kaarsen maken
0
Duurzaamheid Hekserij Spiritualiteit

Kaarsenmagie: Zelf kaarsen maken

How-to: Zelf kaarsen maken

Wil je zelf kaarsen maken? Gastredacteur Tessa legt in dit artikel uit hoe je dat doet, wat je nodig hebt om zelf kaarsen te maken en waarom het zelf maken een meerwaarde is. Lees gauw verder!

Hoe is 2025 voor jou?✨ Ontdek het nieuwste boek van spiritueel uitgeverij AnkhHermes: Antwoorden uit het Universum.

Om maar gewoon eerlijk te beginnen: ik vond die ‘zelf maken’-hype niks voor mij. Ik had echter een opleiding tot aromatherapeut gedaan en leerde daar vooral ook het belang van geur voor onze gemoedstoestand. Dat maakte dat ik eens wilde kijken of ik dan zelf kaarsen met etherische oliën er in kon maken. En spoiler alert: kaarsen maken blijkt juist wél wat voor mij te zijn!

Waarom zelf kaarsen maken een meerwaarde is

Ik begin even bij waarom het zelf maken van kaarsen een meerwaarde is. Ik heb twee grote redenen.

Zelf kaarsen maken is beter voor de gezondheid

Als eerste is zelf kaarsen maken beter voor je gezondheid. Toen ik onderzocht met welke producten ik ’t beste kon werken, kwam ik achter het feit dat gewone kaarsen veel giftige stoffen bevatten. Ik denk dat anno 2021 weinig mensen nog zitten te wachten op ‘binnen een sigaret opsteken’, maar toch branden veel van deze mensen nog wel kaarsen van paraffinewas. En dit is slecht voor je gezondheid. Libelle legt het als volgt uit: Paraffine is een stofje dat is afgeleid van aardolie, steenkool of schalieolie. Als je deze stof verbrandt, komen er giftige stoffen vrij, zoals aceton, benzeen of tolueen.

Deze kennis was voor mij de eerste eye-opener. Want waarom zou ik mijn dure, natuurlijke en aan gezondheid bijdragende etherische oliën willen mengen met iets dat kankerverwekkende deeltjes bij zich draagt?

Een alternatief voor paraffinewas is koolzaadwas of sojawas. Als je zelf kaarsen gaat maken, raad ik je dan ook aan met een van deze twee producten te werken. Maar – zelf werk ik het liefste met koolzaadwas. Je leest hieronder waarom.

Zelf kaarsen maken is duurzaam

Als tweede is zelf kaarsen maken duurzamer en beter voor het milieu. Ik kies zelf voor het maken van kaarsen om te werken met koolzaadwas. Waarom geen sojawas? Nou, sojawas is dan wel beter dan paraffinewas, maar hier kleven grote ecologische nadelen aan. De sojaolie waar sojawas van gemaakt is, is namelijk een bijproduct van de soja-industrie die bijdraagt aan de ontbossing in de Amazone.

Koolzaadwas daarentegen wordt lokaal verbouwt en heeft hierdoor een minder lange weg af te leggen om bij ons te komen. Dat maakt ecologische voetprint van koolzaadwas een stuk kleiner is. Daarnaast verbrandt koolzaadwas langzamer dan sojawas, waardoor je langer plezier hebt van je kaars. En dan nog één voordeel: als je zelf geurkaarsen maakt, dan is koolzaadwas ook beter. Dit neemt neemt de geur beter op dan dat sojawas doet.

Voor mij is koolzaadwas dus een beter alternatief dan sojawas. En hoe dan ook zijn ze allebei weer beter dan paraffinewas.

Wat voor mij ook een positief aspect is van het zelf kaarsen maken is dat je het restproduct, nadat een kaars opgebrand is, makkelijk weer kunt smelten naar een nieuwe kaars. Dat maakt dat je was altijd kunt hergebruiken en je niet steeds nieuwe was nodig hebt.

Simpel beginnen kan al door glazen waxinelichthouders te kopen. Hierin kan je zelf je kaarsje maken en heb je al met een klein product een groot verschil kunnen maken voor zowel de wereld als je eigen gezondheid.

Benodigdheden: dit heb je nodig om kaarsen te maken

  • Koolzaadwas. Er zijn twee varianten: container en pillar. Afhankelijk van wat voor kaars je wil maken moet je je keuze maken. Pillar is wat harder en is daarmee geschikt voor vrijstaande kaarsen. De container-variant blijft zachter en kan dus in een glazenpot of als waxinelichtje.
  • Katoenen lonten. De diameter van de mal bepaald de dikte van de lont.
  • Warmtebestendige mal (bijvoorbeeld deze leuke lotusbloem-mal). Je kunt ook glazen potjes, glazen waxinelichthouders of blikken gebruiken. Wees creatief in hergebruik van items die je toch al in huis hebt!
  • Wasknijper, cocktailprikkers of andere (houten) stokjes om je lont op de plek te houden.
  • Steelpan.
  • Glazen maatbeker.
  • Glazen roerstaafje.
  • Water.
  • Oven.
  • Optioneel: voor geurkaarsen etherische olie.

Zo maak je je kaarsen

  1. Pak je benodigdheden en zorg dat je een fijne werkplek hebt.
  2. Warm de oven vast voor op 50 graden.
  3. Knip de lont op maat: dit is vaak z’n 3 centimeter hoger dan je mal is.
  4. Om de was af te meten, vul je de mal die je wilt gebruiken twee keer met de gestolde was. Dit is uiteindelijk de juiste hoeveelheid was voor je kaars. Deze hoeveelheid was doe je vervolgens in de glazen maatbeker.
  5. Zet de mal (leeg dus!) in de oven zodra deze de juiste temperatuur heeft bereikt. Je mal blijft hier in staan tot je ‘m gaat vullen.
  6. Pak de pan en de glazen maatbeker met was. Doe een laagje water in de pan en zet deze op het vuur. Je werkt volgens de au bain-marie methodiek: zet je maatbeker met was in het water en roer dit (met hittebestendige roerstaaf) door tot het vloeibaar is.
  7. Haal de maatbeker uit het water en zet ‘m even weg op een plek die hittebestendig is. Pak ondertussen je mal uit de oven (let op: dit kan heet zijn!) en zet deze op een hittebestendige ondergrond.
  8. Hang de lont in de mal en laat hem met de wasknijper, stokjes of wat je dan ook hebt op de rand/boven van de mal rusten.
  9. Roer de iets afgekoelde was nog even goed door en giet ’t daarna langzaam, maar gelijkmatig, in de mal. Het is nu een kwestie van geduld om de kaars goed te laten uitharden.
  10. Knip de lont terug naar zo’n halve centimeter boven de kaars (als deze iets harder is) en laat de kaars 24 uur uitharden voor je ‘m aansteekt.

Ga jij zelf kaarsen maken? Tag ons via Instagram @VolleMaanKalender. We zien graag jouw proces en eindresultaat!

Lees ook: Kaarsen en hun betekenis per kleur

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.