Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Wat is het Imposter Syndroom?
0
Health & happiness

Wat is het Imposter Syndroom?

Imposter Syndroom

Stel je voor dat je de enige bent die weet dat je eigenlijk helemaal niet zo getalenteerd bent als iedereen denkt… Althans, dat dénk je. Dit noem je het Imposter Syndroom, ook wel bedriegerssymptoom. Het Imposter syndroom zorgt ervoor dat je altijd op je hoede bent en je nooit helemaal op je gemak voelt. Zien mensen dan niet dat je ‘niets kan’? Bewust tussen haakjes, want jij kunt dit wél. Jij hébt dat talent, alleen je gevoel vertelt jou iets anders. Hoe dat zit? In dit artikel leggen we je alles uit over het Imposter Syndroom.

Hoe is 2025 voor jou?✨ Ontdek het nieuwste boek van spiritueel uitgeverij AnkhHermes: Antwoorden uit het Universum.

Wat is het Imposter syndroom?

Het Imposter syndroom is een psychologisch fenomeen waarbij iemand het gevoel heeft dat hij of zij eigenlijk niet zo bekwaam is als anderen denken. Mensen die last hebben van het Imposter syndroom twijfelen vaak aan hun eigen capaciteiten en voelen zich onzeker over hun prestaties, zelfs als anderen hen prijzen of succesvolle resultaten hebben bereikt.

Het kan ook gepaard gaan met gevoelens van angst, stress en onrust, omdat mensen die last hebben van het Imposter syndroom zich vaak zorgen maken dat ze op een dag ‘ontmaskerd’ zullen worden als een fraudeur die eigenlijk niet in staat is om hun werk goed te doen.

Lees ook: Het Imposter syndroom in een relatie, kan dat ook?

Hoe ontstaat het Imposter syndroom?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van het Imposter syndroom. Een daarvan is perfectionisme, waarbij mensen zichzelf zeer hoge normen opleggen en zichzelf ‘afstraffen’ als ze niet aan die normen voldoen. Een andere factor is een omgeving waarin de nadruk ligt op succes en prestaties, zoals een competitieve werkomgeving of een academische omgeving waarin hoge cijfers en prestaties de norm zijn. Het kan ook voorkomen bij mensen die zichzelf vergelijken met anderen en denken dat anderen beter zijn dan zijzelf. Dit kan leiden tot een gevoel van minderwaardigheid en het idee dat ze niet in staat zijn om net zo succesvol te zijn als anderen.

Effecten van het Imposter syndroom

Het Imposter syndroom kan verschillende effecten hebben op iemands leven en werk. Het kan leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen en het vermijden van uitdagingen of nieuwe ervaringen uit angst om te falen of ‘ontmaskerd’ te worden. Het kan ook leiden tot overmatig hard werken en perfectionisme, waarbij mensen steeds hogere normen voor zichzelf stellen en zichzelf afstraffen als ze die normen niet halen. Op de lange termijn kan het Imposter syndroom ook leiden tot stress, burn-out en andere gezondheidsproblemen, omdat mensen die last hebben van het Imposter syndroom zich vaak overweldigd voelen door hun gevoelens van onzekerheid en twijfel.

‘Heb ik het Imposter syndroom?’ Een aantal symptomen op rij

De symptomen van het Imposter syndroom variëren van persoon tot persoon en kunnen ook verschillen in intensiteit (meer of minder last).

Symptoom #1: Het gevoel dat je een bedrieger bent

Mensen met het Imposter syndroom hebben vaak het gevoel dat ze op het punt staan om ontmaskerd te worden als een bedrieger of fraudeur. Ze geloven dat hun successen niet te danken zijn aan hun eigen vaardigheden of inzet, maar aan externe factoren zoals geluk, toeval of de hulp van anderen.

Symptoom #2: Angst om door de mand te vallen

Mensen met het Imposter syndroom zijn vaak bang om door de mand te vallen en ontmaskerd te worden als een bedrieger. Ze kunnen zich hierdoor angstig en gestrest voelen en hebben het gevoel dat ze continu op hun hoede moeten zijn.

Symptoom #3: Perfectionisme

Mensen met het Imposter syndroom zijn vaak perfectionistisch en stellen hoge eisen aan zichzelf. Ze zijn kritisch over hun eigen prestaties en vinden dat het altijd beter kan. Dit kan leiden tot een gevoel van nooit goed genoeg zijn en het idee dat ze niet voldoen aan de verwachtingen van anderen.

Symptoom #4: Twijfelen aan eigen vaardigheden

Mensen met het Imposter syndroom twijfelen vaak aan hun eigen vaardigheden en capaciteiten, ook als er geen concrete reden voor is. Ze hebben het gevoel dat ze niet slim genoeg zijn of niet genoeg kennis of ervaring hebben om hun werk goed te doen.

Symptoom #5: Overmatig credit geven aan anderen

Mensen met het Imposter syndroom hebben de neiging om overmatig credit te geven aan anderen voor hun successen. Ze geloven dat anderen een grotere rol hebben gespeeld in hun prestaties dan zijzelf.

Symptoom #6: Vermijden van uitdagingen en kansen

Mensen met het Imposter syndroom hebben de neiging om uitdagingen en kansen te vermijden, uit angst om te falen en ontmaskerd te worden als een bedrieger. Hierdoor kunnen ze kansen missen om zichzelf verder te ontwikkelen en te groeien.

Hoe kom je af van het Imposter syndroom?

Het overwinnen van het Imposter syndroom is een uitdaging, maar het is mogelijk om ermee om te gaan en het te overwinnen. Een manier om dit te doen is door jezelf positief te herformuleren en te erkennen dat iedereen fouten maakt en dat fouten maken een natuurlijk onderdeel is van het leerproces. Een andere manier om van het Imposter syndroom af te komen is door te leren omgaan met kritiek en feedback en dit te zien als een kans om te groeien en te verbeteren, in plaats van als een teken van onbekwaamheid. Ook is het belangrijk om jezelf te omringen met mensen die je steunen en aanmoedigen, maar ook om om te leren omgaan met negatieve gedachten en gevoelens.

Leestip: Het impostersyndroom

‘Heb je het Imposter syndroom? Een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen en het gevoel dat je elk moment ontmaskerd kan worden? Veel mensen lijden aan het zogeheten Impostersyndroom: een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen, waardoor ze hun eigen talenten en prestaties consequent onderwaarderen. Ze zijn voortdurend bang ontmaskerd te worden als bedrieger. De gevolgen zijn vaak desastreus: uitstelgedrag, perfectionisme en uiteindelijk zelfs een burn-out. Hoe kunnen we dit syndroom doorgronden en wat kunnen we ertegen doen? De auteurs doen onderzoek en beschrijven een praktische weg naar minder twijfel en meer gevoel van eigenwaarde.’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.