Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Kintsugi: de Japanse kunst van het repareren
0
Lifestyle

Kintsugi: de Japanse kunst van het repareren

Kintsugi: de Japanse kunst van het repareren

Kintsugi is de traditionele Japanse kunst van het repareren van gebroken aardewerk met lak vermengd met goud, zilver of platina in poedervorm. De filosofie achter Kintsugi is dat de scheuren en breuken in een object deel uitmaken van zijn geschiedenis, en dat door ze op een zichtbare en mooie manier te repareren, het object nog waardevoller en betekenisvoller kan worden gemaakt.

Hoe is 2025 voor jou?✨ Ontdek het nieuwste boek van spiritueel uitgeverij AnkhHermes: Antwoorden uit het Universum.

In Kintsugi wordt het gerepareerde object vaak gezien als mooier en waardevoller dan het was voordat het kapot ging, aangezien de barsten en breuken worden gezien als onderdeel van het verhaal en de geschiedenis van het object. Deze filosofie wordt vaak vergeleken met het Japanse concept van wabi-sabi, dat imperfectie en vergankelijkheid waardeert als essentiële onderdelen van schoonheid.

De oorsprong van Kintsugi gaat terug tot de 15e eeuw, toen men al wist dat objecten doordrenkt konden worden met spirituele energie en betekenis. De kunst van Kintsugi werd oorspronkelijk gebruikt om kapotte theepotten en ander keramiek te repareren, maar is sindsdien toegepast op andere voorwerpen zoals vazen, kommen en borden.

In traditionele Kintsugi worden de gebroken stukken aardewerk zorgvuldig weer in elkaar gezet met behulp van een sterke lijm gemaakt van boomsap. Het gerepareerde object wordt vervolgens bedekt met verschillende lagen lak gemengd met poedervormig goud, zilver of platina, die wordt aangebracht met een klein penseel. Het gerepareerde object wordt vervolgens gepolijst om een gladde, glanzende afwerking te creëren.

Kintsugi is de afgelopen jaren populair geworden als een manier om de onvolkomenheden van alledaagse voorwerpen te herstellen en te vieren. Het wordt ook gezien als een metafoor voor de menselijke ervaring, waarbij de barsten en breuken in het aardewerk de worstelingen en uitdagingen vertegenwoordigen waarmee we in het leven worden geconfronteerd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.