Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Maak van je goede voornemens een gewoonte
0
Health & happiness

Maak van je goede voornemens een gewoonte

Goede voornemens volhouden kan lastig zijn, dat ervaren we allemaal wel eens. Maar als je je goede voornemen zo’n 90 dagen volhoudt, dan heb je een gewoonte gemaakt. Dat is drie maanden. Drie maanden volhouden, dat is écht goed te doen. Ook als je nu misschien denkt ‘ik kan het niet‘. Je kunt het! Je leest hier hoe je van je goede voornemens een gewoonte maakt.

Hoe is 2025 voor jou?✨ Ontdek het nieuwste boek van spiritueel uitgeverij AnkhHermes: Antwoorden uit het Universum.

Wat is een gewoonte?

Een gewoonte is iets dat jij automatisch doet. Voordat je de deur uitgaat, doe je je schoenen aan. Als je klaar bent op het toilet, dan spoel je door en als je de straat oversteekt kijk je eerst of er geen verkeer aankomt. Een gewoonte is een slim iets van je hersenen. Het zorgt er namelijk voor dat je hersenen taken automatiseren, om zo gedurende de dag energie te besparen voor taken die concentratie vereisen.

Hoe vaker je iets doet, hoe gemakkelijker het je afgaat. Dat herken je wel, toch? Het werkt als volgt: als je hersenen vaker een bepaalde taak uitvoeren, wordt je neurale netwerk sterker. Hierdoor gaat dat proces elke volgende keer efficiënter en beter. Het duurt circa 66 dagen om van een nieuwe handeling een gewoonte te maken. Dat is binnen drie maanden. Drie maanden op je leven, dat is niets.

Denk je vaak ‘maar daar heb ik geen tijd voor’? Dat is een smoesje van je hersenen. Want de juiste tijdsinvestering, levert juist tijd op! Als je blijft doen wat je altijd al hebt gedaan, kun je niet veranderen. Je toekomstige ik is je dankbaar!

‘Time will multiply whatever you feed it. Good habits make time your ally. Bad habits make time your enemy.’ – James Clear, auteur Elementaire gewoontes

Hoe creëer ik een gewoonte?

Begin met een goede dagelijkse routine en een kleine – hele kleine (!) – stap in de goede richting. Een micro-gewoonte, zoals ook wordt uitgelegd in het gelijknamige boek: ‘Een micro-gewoonte is een belachelijk kleine dosis van het gewenste gedrag die je met gemak elke dag kunt uitvoeren. Zó klein dat ie niet kán mislukken en zó simpel dat je brein niet tegensputtert. Wat telt, is het inslijten van een nieuwe gewoonte die niet afhankelijk is van motivatie en nauwelijks wilskracht verbruikt.’

Is je goede voornemen bijvoorbeeld om gezonder te leven? Dan begin je bijvoorbeeld met het meer drinken van water. Om dat effectief toe te passen in je dagelijkse routine, sta je daar meteen in de ochtend mee op. Hoe eerder op de dag je je goede voornemen toepast, hoe beter je de dag door kunt komen. Want als jij ’s ochtends bijvoorbeeld al een glas water drinkt, dan wil je dat niet teniet doen voor de rest van de dag. Je mindset is dan al positiever dan wanneer je er niet meteen mee begint. Sterker nog: hoe langer je er op een dag mee wacht, hoe hoger de drempel wordt om het nog ‘goed’ te doen.

Dus: klein beginnen (heel klein!) en meteen in de ochtend toepassen zijn twee sleutels tot succes.

Schrijf iedere dag in een journal

Begin elke dag met het zetten van je intenties voor die dag. Schrijf ook op waar je dankbaar voor bent, wat je voortgang is en wat je al hebt geleerd. Bijvoorbeeld in je ‘Wake up to grow Journal‘. Dit journal helpt je om de juiste keuzes te maken door elke ochtend en avond een paar minuten stil te staan bij de dag. Verschuif je focus, reflecteer, en werk dagelijks aan je doelen om te bereiken wat jij belangrijk vindt. Leestip: Dagelijkse affirmaties: start je dag goed met positiviteit.

Spelletjes om goede voornemens vol te houden

Zoek je een laagdrempelige manier om jezelf te motiveren? Of wil je met je kinderen beginnen aan het maken van (nieuwe) gewoontes? Dan is een spelletje (gamification) een goed idee. Gamification werkt omdat het je het gevoel geeft beloond te worden elke keer dat je een taak voltooit, hoe klein dat dan ook is. Het maakt je vooruitgang tastbaar en het spoort je aan om door te gaan. Bepaal je doel, breek ‘m op in stukjes en noem iedere taak een missie. Na elke missie ben je dichter bij de eindbaas, waarna je je uiteindelijke doel bereikt.

Terugval? Geeft niet!

Heb je een terugval? Dat is niet erg! Begin gewoon weer. Een terugval is niet erg. Het doorbreekt niet je goede voornemen of het maken van je gewoonte. Het wordt pas vervelend als je vaker een terugval hebt, dan dat je bezig bent met vooruitgang. In dat geval ben je namelijk een verkeerde gewoonte aan het (terug) aanleren. Een voorbeeld: je wil gezond leven, maar hebt een avond lopen snaaien. Doorbreek je nu je goede voornemens? Nee, niet als je de dag erna weer verder werkt aan je gezonde jij. Van één avond snacken word je niet ongezond, wel van meerdere avonden snacken. Als je dit maar doorhebt, dan ben je al een heel eind op weg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.