Maanologie: de invloed van de maan

Merk je dat ook? Dat je tijdens een volle maan veel onrustiger slaapt? Daar ben je niet alleen in. Het is een bekend fenomeen. De maan heeft niet alleen invloed op onze getijden (eb en vloed) en dieren, maar ook op ons als mens. Het is overal om ons heen. Lees hier over de invloed van de maan en gebruik de energie in je voordeel.

De 8 fases van de maan

Maanologie de invloed van de maan
De maan kent 8 maanfasen. Van de nieuwe maan (links) tot de volle maan (rechts).
  • Nieuwe maan
  • Wassende maansikkel
  • Eerste kwartier
  • Wassende maan
  • Volle maan
  • Afnemende maan
  • Laatste kwartier
  • Afnemende maansikkel

Alles over de invloed van de nieuwe maan

Wat is een nieuwe maan?

Een nieuwe maan, ook wel de start van een nieuwe maanfase, staat vrijwel altijd voor het einde van het één, en het begin van het ander. Gebruik deze kracht dan ook in je voordeel: laat los wat niet meer bij je past of start iets nieuws.

Nieuwe maan rituelen

De nieuwe maan is een geschikte tijd om intenties te zetten. Wat wil je de komende zes maanden – tot aan de bijpassende volle maan – bereiken? Met de nieuwe maan krijg je nieuwe energie om projecten aan te pakken, zaken af te ronden en op te schonen.

Alles over de invloed van de volle maan

Sinds de oudheid al staat de maan symbolisch voor het onderbewustzijn, emoties, intuïtie en de cyclus van leven en dood. Het is dus niet zo gek dat we zoveel merken van de invloed van de maan, met name als het om een volle maan gaat. In de astrologie is de volle maan een piek van energie. Het is ook een tijd van oogsten (of oogsten wat je hebt gezaaid, bijvoorbeeld tijdens een nieuwe maan).

Wat is een volle maan?

De volle maan is de maanfase waarbij de maan volledig verlicht lijkt (vanuit ons perspectief vanaf de aarde). Dit gebeurt wanneer de aarde zich tussen de zon en de maan bevindt. De volle maan komt ongeveer eenmaal per maand voor. Tussen de volle manen in vind je nieuwe manen. Deze twee zijn met elkaar verbonden: vanuit de nieuwe maan zet je je intenties. Bij de bijbehorende volle maan (6 maanden later) kijk je terug op je gezette intenties. Is het je gelukt? Of kan je nog ergens bijsturen?

Volle maan rituelen

De volle maan is een goede tijd om je dankbaar te uiten. Je plukt de vruchten van de intenties die je met de nieuwe maan hebt gezet. Het draait bij een volle maan allemaal om voltooiingen. Een volle maan ritueel kan je helpen om in de juiste energie te komen.

Blogs over de maanstanden en hun invloed