Ziekte als natuurlijke weerspiegeling van leven in een ongezonde samenleving. In De mythe van normaal neemt Gabor Maté je mee in trauma, ziekte en heling in een toxische maatschappij. Lees hier onze review!
Hoe is 2025 voor jou?✨ Ontdek het nieuwste boek van spiritueel uitgeverij AnkhHermes: Antwoorden uit het Universum.
Heb je ooit bij stilgestaan dat ziekte vaak over gezondheid gaat, maar nooit terugkijkt naar onze jeugd? Hoe onze vroege ontwikkeling als kind nooit meer een rol lijkt te spelen in ons verdere bestaan? We zijn er vanuit gegaan dat mensen die verslaafd zijn gewoon geen ruggengraat hebben, in plaats van durven zien dat hier vaak trauma aan vooraf gaat. Heb je ooit bedacht dat de reguliere zorg misschien wel helemaal niet passend is bij hoe wij in elkaar zitten? En medicijnen niet overal de oplossing voor zijn?
Inhoud van De mythe van normaal
Wat ik ontzettend prettig vind in dit boek is dat het overzichtelijk is. We spreken over een dikke pil van 495 pagina’s, maar door de verdeling in vijf delen en hierbinnen weer specificaties leest het wel heel prettig.
Deel één is voornamelijk gericht op verbinding. Wat is trauma? Welke invloed heeft contact met anderen op je? Auteur Maté gaat in op de opstandigheid van ons immuunsysteem. Binnen deel twee duik je in de ontwikkeling van de mens. Met ervaringen over menselijke behoeften, informatie over de geboorte van kinderen en geestelijk lijden en de vorming van het karakter. Maar ook andere kijken op de wereld worden uitgebreid beschreven, denk aan een hoofdstuk over Jezus in de tipi, waarin Maté in gaat op psychedelica. En een deel gaat over de toxiciteit van de cultuur waarin we leven.
‘Wat we zelf niet hebben opgeruimd, geven we door aan onze kinderen‘
Binnen het thema rondom trauma schuwt Maté zeker ook het intergenerationele trauma niet. Trauma overdracht van generatie op generatie. Ons gezin wordt een keer de plek waar we dezelfde scenario’s beleven die ons blijven herinneren aan wat er gebeurde toen we klein waren. Zo blijven we trauma in stand houden.
Door trauma te leren zien als innerlijke dynamiek leren we ook zien dat we zelf iets mee kunnen doen. Mijn favoriete quote sluit hier mooi op aan. “De wond is niet jouw schuld, maar je genezing is jouw verantwoordelijkheid.”
‘Heling kan niet plaats vinden als we niet kunnen accepteren dat we het waard zijn om geheeld te worden‘
Verdeeld over de vijf delen in het boek brengt Maté steeds meer perspectieven voor genezing van deze trauma’s.
Review
Dit boek is voor mij een bijzonder boek omdat het zoveel punten aansnijdt, het is veel, maar zonder de kernboodschap te verliezen. Ik ben er van overtuigt dat wanneer onze reguliere zorg maar 10% van dit boek zou mee nemen in behandelingen, we allemaal zoveel meer kunnen bereiken. Door ziekte te zien als maatschappelijk probleem en de ontwikkeling van het soort serieus te nemen.
Wel heb ik delen overgeslagen, Maté is niet bang voor herhaling en er zullen dingen uit eerdere gebeurtenissen herhaald worden. Dit is natuurlijk ergens heel prettig, zodat je beter kunt begrijpen welke richting hij op wil, maar maakt het boek daarmee ook wat theoretischer en afstandelijker.
Al met al een boek dat ik zeker zou aanraden, maar niet het boek dat je voor je ontspanning gaat lezen.
- Titel: De mythe van normaal
- Auteur: Gabor Maté
- Prijs: €25
- Uitgever: AnkhHermes
- ISBN: 9789020219456
- Lees ook: andere boeken van Gabor Maté

• Tessa Kamp • Innerlijke kind expert binnen haar eigen bedrijf Megumi • Spiritualiteit is een belangrijk onderwerp binnen haar bedrijf, maar ook binnen haar leven • Ze draagt altijd edelstenen bij zich, legt tarot, mediteert graag en is altijd bezig met persoonlijke ontwikkeling • Schrijft voor Vollemaankalender.nl over deze thema’s •