Hee jij! Hoor jij de laatste tijd het woord ‘schaduwwerk’ ook overal om je heen? Mooi, want ik hoor het ook super vaak! Maar… Wat is schaduwwerk?
Hoe is 2025 voor jou?✨ Ontdek het nieuwste boek van spiritueel uitgeverij AnkhHermes: Antwoorden uit het Universum.
Wat doet schaduwwerk en wat moet je ermee? Verwijdert het jouw schaduwkant? Ben je 100% ‘onoverwinnelijk’ als je jouw shadow work gedaan hebt? Dit zijn zomaar wat claims – en vragen – die ik vaak langs zie komen. Zo zijn er natuurlijk wel meer. Laten we eens ingaan op deze claims en vragen.
Laat ik beginnen met het allerbelangrijkste: JE BENT NIET KAPOT! Nooit! Dus laat niemand je vertellen dat je dat wel bent. Jij bent namelijk tot hier gekomen. Misschien heb je zware dingen meegemaakt, schaamtevolle dingen gedaan, angstige tijden beleefd, trauma’s opgelopen, maar… Je bent er! Ondanks dit alles. Je staat er nog. Dus je bezit kracht!
Heb je dat op de meest elegante manier gerealiseerd? Waarschijnlijk niet, maar wie wel? Dat je het tot hier hebt gehaald is veel belangrijker! Misschien struggle je nu nog wel met wat van die dingen, maar weet je wat? Je bent lang niet de enige.
Of je nu wel of niet lekker in je vel zit op dit moment: laat niemand je vertellen dat je afgebroken moet worden om je weer op te bouwen. Je bent geen huis, je bent een mens! Natuurlijk kun je (emotionele) littekens hebben van jouw pad, maar sommige littekens maken je juist mooier. En de andere littekens? Sommigen blijven bestaan, andere trekken juist weg als je met jouw schaduwwerk bezig gaat.
Inhoud
Schaduwwerk claims waar mijn haar van overeind gaat staan
Ik heb er teveel gelezen, dus ik pak er een paar die zijn blijven hangen. Misschien ken jij ze ook?
‘Je bent volledig verlicht na je schaduwwerk’
Natuurlijk verlicht shadow work je voor een deel. Ben je dan enkel liefde en licht? Natuurlijk niet. Er bestaat niet zoiets als enkel liefde en licht. Sterker nog: het najagen van een ultieme vorm van geluk? Dat zorgt er ironisch genoeg vaak voor dat je ongelukkig wordt of blijft. Schaduwwerk brengt je juist in balans. Je kijkt naar je donkere zijde, leert ervan, (h)erkent je angst, schaamte, stress en andere negatieve gevoelens. Vervolgens accepteer en verwerk je deze.
‘Je moet alleen maar shadow work doen‘
Nee, bedankt! Jezelf ontwikkelen is prachtig, maar het betekent ook goed voor jezelf zorgen. Dat doe je door balans aan te brengen. Natuurlijk werkt het om naar je minder leuke kanten te kijken, deze bij te schaven, je patronen te evalueren en verbeteren. Maar kijk ook vooral naar wat je bereikt hebt! Hoe je gegroeid bent. Waar je trots op mag zijn. Alles ‘wat je toch maar doet’, ook al is het zwaar (geweest). En vooral… Geniet ook van vandaag. Van het nu. Net als Yin en Yang, sport en herstel, privé en werk, gaat het ook bij schaduwwerk doen om goede balans.
‘Je MOET afgebroken worden, alleen zo kan je weer opgebouwd worden’
Nee, er zijn maar weinig specialisten die dit doen. Waarom? Het is een ‘last resort’ optie, waar ook organisatorisch behoorlijk wat bij komt kijken. Een team mensen, faciliteiten, bewaking, enz. zodat de veiligheid van de persoon in kwestie bewaakt blijft. Helaas zie ik dit zonder de benodigde veiligheidsmaatregelen ook in een non-professionele context gepromoot worden.
Zit je op dit moment écht slecht in je vel? Alsjeblieft, bezoek een erkende psycholoog. Laat je niet verleiden door mooie praatjes over snelle oplossingen.
Daarover gesproken…
‘Schaduwwerk met behulp van Yoni eggs…’
Heb je dit al voorbij zien komen? Een simpel concept, wat precies past bij ‘de snelle oplossing’ waar ons oerbrein zo naar hunkert. Je verzameld al je negatieve energie en trauma in een Yoni Egg en perst het vervolgens ‘uit je’. Tadaaaa, je trauma is weg!
Echt? Nee, natuurlijk niet. En de gebeurtenis die voor jouw trauma heeft gezorgd? Nope. Ook deze is nog steeds gebeurd. Een magisch Yoni ei verandert daar niets aan. Dit is maar één van de quick-fix methodes die beweren ‘alle negativiteit’ in één keer op magische wijze uit te bannen. Wat vaak gepaard gaat met een heftig en theatraal ritueel.
Maar waarom is het dan populair? We zijn mensen. Onze hersenen zijn geprogrammeerd om zo spoedig mogelijk een oplossing te vinden voor onze problemen. Hoe groter het probleem en hoe sneller de oplossing, hoe fijner ons brein dat vindt. Dat zorgt er voor dat we, als we denken vanuit emotie, naar de oplossing springen die zo snel mogelijk ‘verlichting’ geeft. Het liefst ook zonder al te veel moeite, maar…
Wat gebeurt er echt als je deze snelle makkelijke ‘oplossing’ doet? Het helpt je te ontkennen, te blokkeren, waardoor je nog steeds met een onverwerkte issue zit. De gevoelens zitten nog wel degelijk in je systeem, net als de gebeurtenis die er voor zorgde. En dit komt op een punt weer naar boven, waarschijnlijk wanneer je je al niet al te best voelt.
En kom je na een radicaal afscheidsritueel ‘van al het negatieve’ in een gelijksoortige situatie terecht, lukt het je dan er wel mee om te gaan? Nope! Waarom? Je hebt niets verwerkt, geanalyseerd en geëvalueerd. Je hebt het alleen succesvol geblokt/genegeerd.
Berust jouw trauma zich bijvoorbeeld op een slecht patroon, terwijl je jezelf beter had moeten beschermen? Dan zal je dit nu weer niet doen. Want je hebt het buiten jezelf geplaatst. Was je volledig slachtoffer, maar worstelde je met emoties die je er nu ‘uitgeperst hebt’? Dan zal je bij de terugkeer van deze emoties nog steeds niet weten hoe je ermee om moet gaan. Een quick-fix behandeling is dus eigenlijk alleen een quick-fake: een vals gevoel van overwinning, een uitstel van wat later keihard terugkomt.
Of je krijgt situaties als…
‘Vroeger gingen iemand over mijn grenzen. NU NIEMAND MEER!’
Wow! Rustig tijger. Ik noem dit fenomeen ‘Yoni-egg-effect’. Mensen die na een theatraal ritueel denken of claimen plots genezen te zijn. ‘Het proces te hebben doorlopen.’ Waar anderen jaren of hun hele leven over doen? Dat hebben zij in uren of zelfs minuten gedaan, waardoor ze nu geen angst meer kennen. Onbevreesd en zonder pijn zijn, niets kan hen meer raken. Zij zijn een en al kracht! Geloof jij het? Je mag best zelfvertrouwen hebben, maar…
Van onzeker naar onoverwinnelijk in minuten of uren? Ik moet ze nog tegenkomen. Wat ik wel heel duidelijk tegenkom is een trend. Een vals gevoel van zekerheid, waarbij het ‘onzekere masker’ voor het ‘zekere masker’ wordt ingeruild. En dat masker? Dat geeft natuurlijk kracht, maar het is zoals foundation bij een pijnlijk puistje op je gezicht. Het ziet er beter uit, maar is de pukkel weg? Nee. Doet het nog steeds pijn als je de pukkel aanraakt? Ja (kak)! Prik je door de claims heen van dit valse gevoel van ‘kracht’ en vraag je door? Dan krijg je ook een au te horen.
Veelal zal je het volgende zien: de persoon hoort, ziet of merkt iets op dat een herinnering oproept. De persoon die claimt dat hij/zij super krachtig is en claimt dat alles opgelost is? Die wordt ineens super fel, té fel. De reactie past niet bij iemand die iets verwerkt heeft en zegt dat hij/zij zich er niet meer aan stoort. Het handelen van diegene? Dat is radicaal.
Overrulen, teveel praten, te hard claimen dat ‘ie zich nergens meer aan stoort. Dit radicale handelen, te hard je grenzen aangeven, etc. dat is heel normaal! Het is overcompensatie, maar daar is niks mis mee. Want het hoort juist bij het proces van schaduwwerk, je zet je af tegen het oude, maar het is niet de eindfase. Het is een vals gevoel van vertrouwen waar sommigen in blijven hangen. Het eindstadium? Dat is juist balans!
Want echte kracht? Dat is door schaduwwerk geleerd hebben hoe je eigen patronen zijn en die van externen. Zodat je tijdig het grensoverschrijdende gedrag: aanvoelt, opmerkt en het stopt. Balans is vanuit rust jezelf kunnen beschermen. Je grens bewaken zonder een ander te schaden (met uitzonderingen daargelaten natuurlijk).
Schaduwwerk is patroonbestrijding in plaats van symptoombestrijding
Voorbeelden:
- Een schadelijke relatie? Die beëindig je in plaats van zelf letterlijk leren terug te slaan als het wéér escaleert.
- Op je werk opmerken dat het ’teveel’ gaat worden in plaats van als het al ’teveel is’ in al je felheid durven te zeggen dat het TEVEEL IS.
- Was je graag wat meer uitgesproken geweest? Dan meng je je nu in het gesprek in plaats van het gesprek constant te willen leiden en daardoor maar te blijven praten.
‘Als je schaduwwerk is afgerond dan…‘
Ho, stop, wacht even! Schaduwwerk is een proces, geen quick-fix. Het blijft iets waar je aan moet werken, voor de rest van je leven. Want doe je dat niet meer? Dan stopt je groei en ontstaan er patronen waar je geen zicht meer op hebt. Als we vaker stilstaan bij deze patronen, onze acties en gevoelens, dan blijven we aan het roer staan. We sturen ze actief bij en zo groeien we, we voorkomen ongewenste herhalingen en creëeren een fijn dagelijks leven. Een leven waarin we zaken verwerkt hebben en meer genieten. Dat is wat je schaduwwerk is.
Om dat te bereiken moeten we eerlijker naar onszelf zijn. Want die eerlijkheid? Die geeft grip op onze patronen – en daarmee verandering. Want wat we niet weten, links laten liggen (of eruit persen)? Dat plaatsen we buiten onszelf – en daarmee verliezen we de kracht het te veranderen.
Stap 2 is wat met deze inzichten wat doen! Zowel bij stap 1 als bij stap 2 komen vaak schaamte, schuldgevoel en angst om de hoek kijken. En dat zijn weerstanden voor verandering.
Schaduwwerk is dus vaak niet echt een pretje, maar voor hen die er mee bezig gaan en blijven zijn de resultaten dan ook enorm.
Conclusies
- Schaduwwerk helpt je te groeien! Mits je 100% eerlijk naar jezelf bent en inzichten opvolgt met actie.
- Schaduwwerk is alles behalve een quick-fix, het is een proces dat nooit is afgerond.
- Zowel het schaduwwerk proces zelf als de resultaten ervan draaien om balans.
- Radicale veranderingen? Hoewel deze er positief uitzien, zijn deze vaak onbewust (zeker op lange termijn) niet zo positief. Geleidelijke verandering en balans wint.
Tot slot. Jij bent jij, je bent niet kapot, maar krachtig! Ondanks alles wat je wellicht al hebt meegemaakt ben je er nog. Daar mag je trots op zijn!
Wil je meer weten over traditionele hekserij? Bezoek dan de Moonchildren heksenopleiding pagina. Of stel je vragen in de Moonchildren Facebookgroep. Daar worden volop vragen gesteld en visies gegeven, niet alleen door mij, maar ook anderen die bezig zijn met hekserij. Wie weet zie ik je daar!
• Joyce van Tilborg • Schrijft over traditionele hekserij • Joyce is een traditionele heks en heeft hekserij van kinds af aan meegekregen. Toch stond ze er op latere leeftijd pas écht voor open en is ze zichzelf m.b.v. mentoren gaan ontwikkelen. • Ze draagt haar kennis over aan cursisten die bereid zijn (te beginnen bij de basis) serieus om te gaan met hekserij en die hier de nodige tijd aan willen besteden. • Daarnaast runt ze de webshop moonchildren.nl met heksenbenodigdheden voor (traditionele) hekserij en spirituele mensen. •
<333