Spiritueel Magazine VolleMaanKalender.nl
Je leest nu...
Visualisatie is kracht
2
Hekserij Spiritualiteit

Visualisatie is kracht

Visualisatie is kracht

Visualisatie, een woord dat je vast wel vaker hebt gehoord. Wat is visualisatie én wat heb jij er aan? Dat lees je in dit artikel van Joyce!

Hoe is 2025 voor jou?✨ Ontdek het nieuwste boek van spiritueel uitgeverij AnkhHermes: Antwoorden uit het Universum.

Visualisatie is veel! Het is een ontzettend grote bron van kracht. Zo kan je het gebruiken ten behoeve van bijvoorbeeld rustiger worden of juist energieker, negativiteit te laten wegvloeien en positiviteit tot je te trekken. In algemene zin helpt visualiseren jouw wensen te manifesteren, maar… hoe werkt dat dan precies? Wat zijn veelvoorkomende struikelblokken en hoe los je die op? Daar sta ik in deze post uitgebreid bij stil. Zoals altijd zeg ik vooraf: het is mijn visie, het zijn geen vaststaande feiten dus het hoeft niet jouw waarheid te zijn. Neem tot je wat je vindt passen bij jouw weg. Met de rest hoef je niets te doen. Ik wens je heel veel leesplezier!

Wat is de definitie van visualisatie?

De spirituele encyclopedie geeft deze definitie van visualisatie:

‘Een visualisatie is het vertalen van een gedachte naar een beeld. Bij visualisatie gaat men ervan uit dat onze verbeelding een grote invloed heeft op het fysieke, mentale, emotionele en spirituele welbevinden. Met behulp van visualisatietechnieken is het mogelijk het onderbewustzijn te beïnvloeden en overtuigingen te veranderen.’

Waarom wil ik leren visualiseren?

Visualiseren is iets wat je voor veel doeleinden kan gebruiken. Het is niet alleen handig je bezig bent met hekserij leren. Zoals ik al aangaf kan je met behulp van visualisatie bijvoorbeeld ‘het negatieve’ laten wegvloeien. Dit kan je laten absorberen door de aarde. Ben je daar mee klaar? Je raadt het al. Dan kan je visualisatie inzetten om je ook weer te vullen, maar dan met positieve energie! En hoe zit dat dan met manifestaties? Nou.. Je kan bijvoorbeeld jezelf visualiseren in een mooie toekomst, met de baan die je zo graag wilt (en alles daar omheen). Hierdoor wordt deze toekomst een stuk aannemelijker. De vergrote kans die je hebt op deze toekomst door visualisatie? Die is zelfs wetenschappelijk onderbouwd. Des te meer reden om er mee aan de slag te gaan, toch?

En hoe zit het dan met het woord: “Gedachtekracht”, ook al zo’n veelgenoemd woord. Mijn visie? Visualisatie is een sterke basis voor gedachtekracht. Want gedachtekracht is in essentie (kort door de bocht): iets uit laten komen door er aan te denken! En dat is makkelijk(er)! Tenminste, als je écht in touch bent met jouw zintuigen én visualiseren goed onder de knie hebt.

Vijf scenario’s waarbij visualisatie helpt

  1. Negatieve energie verwijderen (uit je lichaam)
  2. Jezelf opladen met positieve energie
  3. Wensen uit laten komen (bijvoorbeeld de baan die je graag wilt)
  4. Voor divinatie doeleinden (boodschappen doorkrijgen of meditatieve staat bereiken)
  5. Bescherming (in een spirituele context) tegen negatieve energie

Waarin schiet de term visualisatie tekort?

Als ik Google op visualisatie en de ‘feiten’ / ‘definities’ lees, dan vind ik die niet toereikend. Waarom? Te beginnen bij de verwoording: ‘visualisatie’ dit suggereert dat deze kracht van verandering enkel aan te roepen is door – of voortkomt uit – beeld. Zijn de begrippen dan fout? Nee, zeker niet, maar wel onvolledig.

Want ga maar na… De laatste keer toen je een beeld zag (in je hoofd)… Voelde je daar toen niets bij? Ervoer je geen andere sensaties? En hoe kwam dat beeld zo naar ‘ineens’ naar boven? Waar ontstond het door? Grote kans dat dat kwam door bewust (of onbewust) je zintuigen in te zetten. Wat ik daar mee bedoel? Bijvoorbeeld vooraf:

  • Bewust jouw lichaam laten (voelen) ontspannen.
  • Een kop thee te drinken (proeven) voorafgaand aan een meditatie.
  • In een staat van trance komen door het horen van een begeleidende stem of muziek. 
  • Het ruiken van de kaars(en) of kruiden die je brand om tot rust te komen / je te focussen.

Wat heeft visualisatie te maken met je zintuigen?

Zelfs je andere zintuigelijke waarnemingen naar de achtergrond laten verdwijnen is een vorm van in touch zijn met jouw zintuigen. Je doet dit immers door een bewuste actie / sturing van jouw zintuigen. (Dit laatste voelt misschien alleen niet altijd zo, in touch zijn met je zintuigen maakt dit makkelijker en een bewuster proces).

Je kan jouw zintuigen individueel ervaren als je er bewust bij stilstaat. De mate waarin? Die varieert. Waarom? Omdat ieder van ons meestal – met uitzonderingen daargelaten – één a twee voorkeurszintuigen heeft (ontwikkeld). Vaak gebeurt dat onbewust. De voorkeurszintuig(en) van iemand zijn vaak makkelijk te ontdekken. Hoe? Door goed te luisteren! Huh? Ja, de voorkeur werkt meestal ook door in het vocabulaire van ons menselijke brein. Daardoor zeggen personen die een sterke voorkeur voor bijvoorbeeld zicht hebben, vaak dingen zoals;  ik kan het al helemaal voor me zien, daar kan ik me wel een beeld bij vormen, zicht op een situatie hebben, enz. Het zijn stuk voor stuk uitspraken waarin het zintuig zicht direct – of indirect – benoemd wordt. Heeft iemand bijvoorbeeld een kinesthetische voorkeur (= voelen als voorkeurszintuig)? Dan zal deze persoon waarschijnlijk dingen zeggen als: ik voelde het al aankomen, ik kreeg al zo’n gevoel in mijn buik, enz.   

De ‘kracht’ van visualisatie? Die hoeft echt niet te bestaan uit enkel beelden. Je kan bijvoorbeeld energie voelen (stromen) en andere sensaties ervaren (zoals het horen van geluiden). Heb je jouw zintuigen sterker ontwikkeld? Dan pak je deze héél subtiele signalen sneller op. Het zorgt er daardoor ook voor dat je al jouw zintuigen effectiever kan inzetten. Daardoor wordt jouw visualisatie-kracht sterker. En daardoor kan je weer sneller en effectiever manifesteren wat je wenst. Over zintuigelijke ervaring kan je hier meer lezen.

Wat moet ik doen als ik visualisatie moeilijk vind?

‘Visualisatie’, betekent in letterlijke context: “gedachten omzetten naar beelden”. Is jouw voorkeurszintuig: ‘zicht‘? Dan gaat dat vaak makkelijker. Is het niet jouw ‘voorkeurszintuig’? Dan zal of kan het, zeker als je net start, haast een onmogelijke uitdaging lijken. Mijn advies? Laat het je niet weerhouden van jouw groei! Denk maar aan een hele tijd terug, toen je nog klein was. Herinner je jezelf nog hoe het was toen je wilde leren fietsen? Toen je viel of leek te vallen? Ondanks de angst die je daar misschien bij voelde, de frustraties die je hebt ervaren in het proces.. Gaat het je nu waarschijnlijk makkelijk af, toch?

Probeer, als je jezelf spiritueel wilt ontwikkelen visualisatie te zien als fietsen. Een “basisvaardigheid” die je verder helpt. En als je eenmaal geleerd hebt om te fietsen? Probeer dan de fiets niet altijd in de schuur te laten staan (oeps), maar dat terzijde!

Een oefening voorafgaand aan visualisatie zelf (wat het makkelijker maakt)

Ga je werken aan visualisatie? Begin dan bij het begin, klein, bij wat bekend is! Stel een basisdoel zoals jezelf met positieve energie laden, welke je door je voeten naar binnen gaat laten stromen. Het is een beetje vergelijkbaar met sporten (of yoga), je begint niet ineens met de moeilijkste oefeningen. Dan lig je zo in de knoop. Je begint met de standaardoefeningen, tot je flexibeler wordt, stabieler en daarop bouw je verder. Je voegt dingen toe of gebruikt moeilijkere varianten van een oefening. Zo voorkom je blessures én haal je meer uit de oefeningen! Je hebt immers niet de frustraties van ’te hoog gegrepen’ oefeningen aan de start.

Hoe vertaalt zich dat naar visualiseren?

Je begint gewoon met lekker rustig zitten. Neem een ontspannen houding aan, blijf rechtop zitten, maar zonder je rug daarbij in een geforceerde houding te brengen. Zet je voeten stevig aan de grond zonder ’te duwen’. Blijf zo rustig even zitten.

Je gaat nu de positieve energie via de zolen van je voeten naar binnen laten stromen. Dat is ‘jouw doel’, maar je hoeft het (nog niet) te visualiseren in beeld. Je hoeft ook niet te panikeren als je ‘niks voelt’ dat is heel normaal, het komt vanzelf. De ‘frustratie’ ligt meestal in het willen forceren dat er iets gebeurd of in het ‘niet kunnen visualiseren’ van wat er gebeurd. Dat is het punt waarop je waarschijnlijk wilt stoppen met jouw visualisatie.

Dus draai je gedachten en aanpak om:

1. Je hebt je al veel bereikt in plaats van ‘ik voel nog niks’. Je zit al stil, waarschijnlijk tijdens een drukke dag. Je neemt al een moment voor jezelf. Dus je hebt al gewonnen! Blijf rustig zo zitten. Soms zal je direct iets voelen, andere keren na seconden, minuten of zelfs na een uur. Forceren is dus nergens voor nodig. Want voelt de oefening ‘geforceerd’, dan werkt het natuurlijk niet.

2. Een ander punt bij ‘anders kijken’ naar visualisatie. Begin bij een zintuig dat je al wel kent in plaats van je direct te richten op ‘visualiseren’. Laat jouw voorkeurszintuig voor je werken. Is dat bijvoorbeeld horen? Zet dan de muziek op die matcht met het door jou gekozen doel.

3. Welke tonen, klanken en nummers helpen je positieve energie naar binnen te laten stromen bijvoorbeeld? Of is je zintuig voelen? Wat laat je dan ontspannen? Iets warms of zachts in je hand? Sluit nu je ogen. Blijf rustig zitten en let gewoon op wat je voelt gebeuren. Laat jouw voorkeurszintuig voor je werken en het proces stimuleren. Merk je iets op onder je zolen nadat je jouw zintuigen bewust inzet (punt 3, door muziek of iets dergelijks)? Voel je de positieve energie naar binnen lopen? Als je iets begint te voelen let er dan met een zachte focus op. Je bent kalm, relaxed, je bent je aan het opladen. Vanuit deze mindset kan je proberen om ‘wat je voelt’ om te zetten naar ‘beeld’. Kun je je nu visualiseren wat er gebeurd? Hoe ziet dit er volgens jou uit? Is het lichte energie? Heeft het een kleur? Of niet? Dat is aan jou. Visualiseer het zoals het goed voelt voor JOU. Op die manier heb je er het meeste aan.

Hoe meer je gewend raakt aan de oefening – en in touch bent met je zintuigen – hoe sneller en makkelijker dit zal gaan. Je hebt nu je basis gelegd om op verder bouwen 🙂 En waarschijnlijk was dit een stuk makkelijker dan ‘meteen te beginnen met visualiseren’. Toch?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.